Ett extremt vanligt problem som husägare brottas med är borttagning av mossa på tak. Det finns ett antal metoder som kan användas för att ta bort mossan från takpannor, var av den vanligaste innebär nyttjande av mossborttagningsmedel.

Mossa trivs i skugga och fuktiga miljöer, därför är skuggade tak särskilt utsatta för denna typ av växt. För att ta bort mossa från takpannor fullständigt, måste man därför se till att ingen del av taket är skuggat samt att takavvattningen fungerar optimalt. En annan lösning är att regelbundet behandla taket med en lösning innehållande bensaltensid eller annat mossdödande ämne.

Medel mot mossa på taket

Det finns kvalificerade lösningar som tar bort och avlägsnar mossa från tak Mossmedel är generellt utspädda lösningar som sprutas på den yta som man önskar behandla. Vid mossbekämpning på takytor är det givetvis viktigt att du står bekvämt och har utrymme att arbeta, en stabil byggställning är därför att rekommendera, men en vanlig steg duger gott.

Så här gör du:

 • Applicera mossmedlet på ytan.
 • Medlet börjar verka direkt, tränger ner i materialet och efter ungefär ett dygn syns dess verkan.
 • Kraftig växtlighet kräver ofta mer lösning för att få bort mossan fullständigt.
 • Spola ytan ren och sopa bort resterna. Du kan även hoppa över detta och låta regnet ta bort ”mossresterna” från taket.

Andra metoder

Även om mossmedel är den mest brukade metoden för mossborttagning, innebär det ingalunda att det inte finns några andra alternativ.  Här finner några av dessa.

Kopparmetoden

Genom att fästa koppar vid taknocken, frigörs kopparjoner som sprider sig på taket på ett sådan visa att mossa och alger inte trivs. Viktigt är emellertid att du ser till att köpa stuprör och rännor gjorda av plast snarare än metall.

Exempelvideo för hur man med hjälp av kopparmetoden förebygger mossangrepp på tak:

VN:F [1.9.17_1161]
Rating: 7.4/10 (7 votes cast)
Ta bort mossa från tak, 7.4 out of 10 based on 7 ratings

2 Responses so far.

 1. harriet skriver:

  Hur hela friden ska man kunna se till att inte taket är i skugga??? Vilken förklaring!!! Det är ju för att vissa delar på taket är skuggat som det kommer mossa. Eller kanske jag ska sätta huset på hjul så jag kan snurra det. Det var det dummast jag har läst på länge.

  VA:F [1.9.17_1161]
  Rating: -7 (from 7 votes)
  • admin skriver:

   Hej Harriet, tack för din kommentar. Jag tror att du missuppfattar texten lite. Precis som du skriver är skugga en förutsättning för att mossan skall kunna överleva och du har givetvis rätt i att vissa tak kan vara konstruerade som så, att vissa delar alltid är skuggade varpå mossan får fäste där.

   Samtidigt är en vanlig orsak till mossa på tak att höga träd skuggar taket, om man helt vill bli kvitt mossproblemet, när så är fallet, kan man om man anser det vara värt det såga ner toppar på träden eller fälla dem för att huset skall få mer solljus. Givetvis har inte alla möjlighet att göra detta och det är också därför som andra metoder finns att tillgå.

   Kanske kan även ditt ”snurrhus på hjul” bli ett alternativ i framtiden 😉

   VN:F [1.9.17_1161]
   Rating: +7 (from 11 votes)